Patroon

Drie aftekeningen

Het basispatroon is als dat van de overbekende Siamese kat, een crème ondergrond met donker gekleurde uiteinden, oftewel de poten, staart en snuit. Katten met deze aftekening zijn in feite genetisch geheel donker gekleurde katten, maar hebben een bepaalde factor waardoor alleen de “koelere” lichaamsdelen daadwerkelijk donker gekleurd zijn. Dit wordt duidelijk wanneer men een kat met een dergelijke aftekening om wat voor reden dan ook zou moeten scheren. De vacht komt op deze plekken donker terug en het duurt dan heel lang voordat het weer lichter wordt. Het basispatroon in de zuivere vorm, dus zonder wit, heet “Colorpoint” (in Amerikaanse literatuur, of Colourpoint in het Engels).

Wanneer het basispatroon wordt uitgerust met witte “handschoentjes” en “laarsjes” heet dit “Mitted” (mitten = handschoen, of eigenlijk want). Het mooiste is als deze aftekeningen precies symmetrisch zijn aan beide voor- en achterpoten. Aan de voorpoten loopt de witte lijn precies over de teentjes en aan de achterkant van de voorpoten niet hoger dan tot het “nepkussentje”. De achterpoten mogen wit zijn tot aan de hakken rondom, maar het mooiste is als het wit aan de achterkant van de achterpoten in een punt loopt. Natuurlijk zijn dit absolute ideaalbeelden, er zijn maar heel weinig Ragdolls die exact en fraai symmetrisch deze aftekening vertonen en áls een fokker zo’n fraai katje in een nest heeft, zal hij het niet gauw verkopen. De kin van de Mitted Ragdoll is wit (in tegenstelling tot de veel gelijkende Heilige Birmaan) en dit wit loopt tussen de poten over de buik door tot aan de aanhechting van de staart. In het ideale geval zijn er geen donkere vlekken in het wit en geen witte vlekken in de donkere gedeelten, maar een Mitted Ragdoll mag wel een witte bles op neus/voorhoofd hebben. Onze Miss Jillz en Guinness zijn een mitted.

De bicolor (of bicolour) heeft veel meer wit, de voorpoten zijn helemaal wit, minimaal tot aan de elleboog en de achterpoten zijn wit, minimaal tot aan de buik, maar beter tot aan de bovenkant van de heup. Het opvallendste wit is echter op het gezicht, een brede omgekeerd V van het voorhoofd naar de mondhoeken. Deze V mag zich niet buiten de buitenste ooghoeken begeven en idealiter is hij natuurlijk weer volkomen symmetrisch. Bij de Bicolor zijn witte vlekken op de rug toegestaan, maar de even vaak geziene donkere vlekken op met name de achterpoten ziet men liever niet. Onze Miss Ruby is een bicolor.


De tekening/patroon word gevormd door een enkel genpaar, echter zijn er wel drie varianten van dit genpaar (dit om het weer wat gemakkelijker te maken).

  • Een recessief s gen
  • Een dominant S2 gen
  • Een dominant S4 gen

Hieruit kunnen weer zes combinaties ontstaan en wel als volgt:

  • Color point ss
  • Mitted S2s
  • High Mitted S2S2 (Bicolour HM)
  • Bicolour S4s (true)
  • Mid High White S4S2
  • Van/High White S4S4

Met de laatste twee varianten mag niet mee geshowd worden, maar zullen in de stamboeken staan als variant 03 (Bicolour). Men wil hier aparte EMS codes voor maken, dit zal echter nog enige tijd duren.


Met onderstaande generator kunt u de mogelijke patronen van de kittens bepalen:

Patroon generatorXXXcolourpointmittedbicolor