Aanschaf van een katDe mens houd al duizenden jaren katten als huisdier. De kat werd in veel culturen als een heilig dier vereerd. Ook werd de kat als vanger van ratten en muizen gehouden. De laatste paar eeuwen is men de kat ook als huisdier gaan zien. De meeste kattenliefhebbers denken dat de populariteit van katten komt doordat ze een geweldige persoonlijkheid en fraai uiterlijk hebben. Zeker is dat katten geweldig gezelschap zijn en toch een eigenwijze levenswijze behouden


Waarom een kat

Vroeger (en nu nog op veel boerderijen) werd een kat gehouden voor het bestrijden van ongedierte zoals muizen en ratten. Tegenwoordig is dat in de meeste gevallen niet meer. Een kat is daarnaast een zeer zindelijk dier en zal bijna altijd direct de kattenbak gebruiken of zal dit snel leren. De liefde van een kat zal de eigenaar echter moeten verdienen, een kat zal nooit haar hart schenken aan een autoritair baasje. Heeft het baasje echter verdient in de ogen van de kat, dan zal deze liefde een leven lang duren zelfs bij een langdurige scheiding door reizen of ziekte

voordelen van het houden van een kat

 • Een kat hoeft niet meermaals per dag uitgelaten te worden. Al is beweging natuurlijk niet verkeerd
 • Een kat kan (afhankelijk van ras) ook zonder problemen in een flat gehouden worden. Denk wel aan afleiding zoals speelgoed en een krabpaal
 • Als een kind leert hoe het met een kat moet omgaan, vooral hoe het dier moet worden opgetild en vastgehouden, dan kan dat kind door het verzorgen van een kat veel leren over verantwoordelijkheid
 • Voor oude mensen of mensen met een handicap is een kat vaak een uitkomst, omdat katten nu eenmaal zeer aanhankelijk en niet veeleisend zijn


Verantwoordelijkheid

Een nieuwe eigenaar moet zich goed realiseren dat het houden van een kat bepaalde verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Veel jonge katten worden afgemaakt of aan hun lot overgelaten als het nieuwe van een kat eraf is en het dier niet meer zo speels is als in het begin. Denk er goed over na dat de levensverwachting van een kat minimaal 14 jaar is en net als met alle andere huisdieren zul je bij je levenswijze met het dier rekening moeten houden. Het dier heeft recht op regelmatige maaltijden en een schone kattenbak; het moet verzorgd worden, je moet ermee spelen en het zo nodig ook naar de dierenarts. Bovendien raken katten gehecht aan hun territorium en als je vaak moet verhuizen, dan raakt de kat gemakkelijk van streek. Als je vaak voor lange tijd afwezig bent, moet je ervoor zorgen dat iemand anders op de kat past in zijn eigen omgeving. Hoewel katten relatief goedkope huisdieren zijn, moet je de kosten van eten, kattenbakvulling, dierenarts en soms pensionkosten niet onderschatten.

Veel mensen willen geen kat vanwege de seksuele gewoonten. Een ongecastreerde kater spuit met doordringend ruikende urine en een poes zal vaak het ene na het andere nest krijgen. Castratie of sterilisatie (tegenwoordig ook castratie genoemd) is echter een routine-ingreep die veilig en humaan is . In feite zou deze handeling altijd moeten worden toegepast, tenzij de eigenaar van plan is met de kat te fokken. De behandelde dieren zijn tevreden, gezond en vaak aanhankelijker.


Jong of oud

Dit is geheel aan uzelf. Hier is de vraag wat is de situatie en waarom wilt u een kat. Hieronder zijn enkele punten opgesomd en kijk wat voor u de beste keuze is.

 • Een volwassen kat heeft minder aandacht en verzorging nodig dan een kitten.
 • Een volwassen kat heeft eigenschappen die in de meeste gevallen al bekend zijn.
 • Een volwassen kat is verkrijgbaar bij een dierenasiel die een goed tehuis zoeken. soms heeft een fokker een herplaatser beschikbaar die met pensioen gaat.
 • Een volwassen kat zal meer tijd nodig hebben om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Dit kan soms maanden duren. Een kitten daarentegen zal vlot over het verlies van zijn nest genootjes en moeder heen zijn bij een nieuwe liefdevolle en uitdagende omgeving.
 • Een kitten kunt u "opvoeden" zodat het zich later als huisgenoot gaat gedragen. Hoe nauwer de band met de nieuwe baasjes hoe sterker de band.
 • De speelse en ondeugende capriolen zult u bij een volwassen kat missen. Daarnaast is het leuk en interessant om te zien hoe een kitten opgroeit en zich ontwikkeld.

Poes of kater

Dit is ook weer geheel aan u zelf. Wit u er mee gaan fokken of wilt u alleen een kat als gezelschapsdier? Bedenk wel dat als u de poes of kater niet laat steriliseren / castreren bij een gezelschapsdier er enkele nadelen aan kunnen zitten.

Een poes zal enkele keren per jaar krols worden en zal een liefdevol concert geven die enkele dagen kan aanhouden. Daarbij komt nog eens het onwenselijk hebben van een nestje met alle bijkomende kosten en een poes die alsmaar krols wordt en niet gedekt wordt zal uiteindelijk ziek kunnen worden.

Een ongecastreerde kater zou indien hij vrij buiten loopt voor veel nestjes kunnen zorgen wat ons inziens niet wenselijk is. Daarbij komt nog eens dat hij vrij regelmatig gaat sproeien (ook binnenshuis) wat een zeer onaangename geur is en moeilijk te verwijderen is.

Ben je niet van plan met de kat te gaan fokken maakt de keuze van poes of kater niet uit. (laat ze dan wel rond de 8 mnd steriliseren of castreren). Katers worden meestal wat groter en zijn meestal iets aanhankelijker, poezen zijn meestal iets onafhankelijker van aard en meer alert.


Raskat of gewone kat

Er zijn niet zoveel raskatten als rashonden. Een reden is dat er vaak weinig verschil zit tussen de verschillende rassen. Toch is er tussen kattenrassen verschil in aard en lichamelijke eigenschappen. Als je een duidelijke voorkeur voor één bepaald type kat hebt, dan is een met zorg uitgekozen raskat wellicht de beste keus. Wanneer van een dier de afstamming bekend is, zal het karakter,in theorie, gemakkelijker te voorspellen zijn en zal het dier minder kans op aangeboren afwijkingen hebben dan een niet-raskat van gemengde afstamming. In de praktijk blijkt dit echter vaak niet op te gaan.

Elk ras heeft zijn voor- en nadelen en elk dier moet afzonderlijk worden bekeken. Er bestaat weliswaar verschil in gezondheid en levensverwachting tussen de verschillende rassen, maar het algemeen verbreide geloof dat raskatten minder gezond zouden zijn dan niet-raskatten, is echt niet waar. Raskatten zijn in ieder geval duurder in aanschaf en lopen daardoor meer risico om gestolen te worden als ze buiten komen. Maar ook bij een niet-raskat is het redelijk dat er een bedrag voor wordt betaald, al zijn het alleen maar de kosten van verzorging en de entingen. Als je niet geïntereseerd bent in het fokken en niet wilt meedoen aan tentoonstellingen, maar wel in de eigenschappen van een bepaald ras bent geïnteresseerd, is er toch een compromis mogelijk. Je kunt dan een raskat kopen die in bepaalde opzichten "fouten" vertoont, bijvoorbeeld de verkeerde kleur, of in andere opzichten niet aan de ras-eisen voldoet. Ze hebben dan echter wel het karakter van het ras. Dergelijke katten worden door fokkers als huisdierkwaliteit beschouwd en vaak voor minder geld verkocht. Vaak zal er dan ook geen stamboom anwezig zijn. Als je een dergelijke kat wilt kopen, ga dan zeer voorzichtig te werk en informeer bij de rasverenigingen naar de fokker. In veel gevallen is zo'n kat gecastreerd of zul je worden verplicht dit te laten doen, zodat de "fout" niet verder wordt doorgegeven.


Welk ras

Als je besloten hebt om een raskat te nemen komt natuurlijk de vraag welk ras?

Hierin is dus een ruime keuze en afhankelijk van: uitzien, kleur en karakter.

Over het algemeen zijn de pers en aanverwante rassen waarschijnlijk het gemoedelijkst. Oosterse rassen zoals de siamees zijn temperamentvol en minder geschikt voor nerveuze eigenaren. Zij verlangen ook meer genegenheid en zijn ook het meest seksueel actief. Rex-katten zijn extrovert, maar voor mensen die door hun werk of andere bezigheden in beslag worden genomen en voor kinderen met gezinnen is een Europees korthaar of Brits korthaar de ideale keus; ze zijn vrij onafhankelijk en kunnen tegen een stootje. Kortharige rassen zijn ook gemakkelijker te verzorgen dan de langharige. Langharige rassen moeten vaak geborsteld of gekamd worden om klitten te vermijden. Dit geldt in iets mindere mate voor de Angora en de Balinees, die een wat minder dichte vacht hebben.


Uw keuze

Of uw keuze nu valt op een raskat of op een niet-raskat het is altijd aan te raden, in het geval van een kitten, te kijken waar en hoe het kitten opgroeit. Uit de omgeving waar het kitten opgroeit valt veel af te leiden. Zijn de andere dieren in een gezonde toestand, is de omgeving schoon en netjes. Kou en een vuile omgeving werken ziektes in de hand. Komen de kittens in contact met mensen en dieren zodat ze sociaal gewend zijn. Zijn de kittens speels en levenslustig en op gewicht. Hebben ze hun ontwormings kuren, inentingen gehad? Mag u het kitten voor de 12de week al meenemen is dit niet de normale gang van zaken. Een kitten zal bij de meeste fokkers niet voor de 13de week meegegeven worden. Daarnaast krijgt u bij een fokker meestal een pakketje mee met voedsel waar het kitten aan gewend is en natuurlijk een dierenpaspoort met alle inentingen en vaak ook de stamboom.


Waar op te letten

Hieronder staan enkele dingen waar u op kunt letten die tot een juiste koop kunnen helpen:

 • Bekijk de binnenkant van de bek en let op ontstekingen en of een ongewoon rode kleur; gezond tandvlees is lichtroze. De tanden behoren wit te zijn. Een volwassen kat heeft vaak wat geel tandsteen
 • Ogen en neus moeten schoon zijn en geen vocht afscheiden. Een gezonde neus is koud en iets vochtig. Niezen of bloeddoorlopen ogen kunnen wijzen op een virusinfectie (niesziekte). Wanneer het derde ooglid uitpuilt, kan dit betekenen dat het dier niet in orde is
 • Bekijk de oren op overmatige oorsmeerafscheiding, die kan duiden op de aanwezigheid van mijten.
 • De vacht is een goede graadmeter voor de conditie. De vacht hoort te glanzen en geen klitten en tekenen van vlooien of andere parasieten te vertonen. Zoek naar zweren, roos of ronde, kale plekken (ringworm).
 • De buik hoort rond, maar niet opgezwollen (worminfectie) te zijn. Controleer of er een bobbeltje zit dat op een navelbreuk kan wijzen, of de staart knikken vertoont en of de poten soms misvormd zijn. Kijk hoe het dier loopt, of het mank is en of het telkens struikelt.
 • De anus (en bij een poes de vulva) moeten schoon zijn, zonder afscheiding of tekenen van diarree of wormen.

Tot slot

Als een kitten bij een fokker wordt gekocht en ziek wordt of niet bij het nieuwe gezin blijkt te passen, zal de fokker meestal wel bereid zijn het diertje binnen een week terug te nemen. Het is echter verstandig hierover van te voren afspraken te maken en op papier te zetten. Ook is het verstandig het kitten door de eigen dierenarts te laten onderzoeken. Wij stellen altijd een koopcontract op waarin deze zijn opgenomen.